Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Богољуб Карић: Међународни дан младих – Време за промене и активније учешће младих у друштвеним процесима

Богољуб Карић: Међународни дан младих – Време за промене и активније учешће младих у друштвеним процесима

Богољуб Карић, породичан човек, визионар, градитељ, филантроп и архитекта новог светског економског поретка, веома је активан на друштвеним мрежама, где за милионску публику често дели своје богато животно искуство.

Поводом Међународног дана младих, који се обележава 12. августа, Богољуб Карић је упутио срдачне честитке свим младим људима, наглашавајући значај њихове улоге у глобалном друштву и истичући потребу за промовисањем њихових иницијатива и идеја.

„Међународни дан младих је прилика да се још једном подсетимо колико су млади важни за нашу будућност. Они су градитељи друштва које тек треба да процвета и њихови гласови и акције заслужују да буду саслушани и подржани“, поручио је Карић.

Указао је на бројне изазове са којима се млади широм света данас суочавају, од незапослености и сиромаштва до социолошких подела и дискриминације на основу расе, вере или друштвеног статуса. Карић је нагласио да је први корак ка решавању ових проблема у породици и начину васпитања, као и у школству, које мора обезбедити рано укључивање младих у све друштвене процесе.

„Радио сам на свеобухватној анализи под називом ‘Млади и избори – будућност ЕУ’, у којој сам изнео своје размишљање о снижавању старосне границе за гласање на 16 година. Земље попут Аустрије, Белгије, Малте и Немачке већ су омогућиле учешће 16-годишњака на изборима, док су друге земље, укључујући и Србију, задржале старосну границу од 18 година. Верујем да је време за промене и да млади људи, који су данас образовани, интелигентни и способни, заслужују да буду укључени у процес доношења одлука које ће обликовати њихову будућност“, истакао је Карић.

Карић је даље нагласио: „Данашње генерације су образоване, интелигентне, способне, зреле и зато сматрам да су и довољно одговорне да учествују у стварању боље будућности за све. Њихова улога је кључна у обликовању друштва које тежи иновацијама, толеранцији и одрживом развоју“.

Он је такође позвао све институције и организације да пруже већу подршку младима, омогућавајући им да се искажу у областима које их интересују и да допринесу развоју заједнице. „Морамо створити окружење у коме ће млади моћи да остваре свој потенцијал и допринесу напретку друштва. То је наша одговорност и обавеза према будућим генерацијама“.

На крају, Карић је упутио поруку младима: „Образовање, рад, константна едукација, поштовање традиционалних и породичних вредности, толеранција и заједништво представљају ванвременске вредности и гаранцију за савремено и просперитетно друштво. На овај дан, позивам младе да се активно укључе у креирање боље будућности за све нас“.

аутор Урош Марковић

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24429

ТВ Галаксија 32

Scroll to top