Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » СЕЋАЊЕ НА ВУКА СТЕФАНОВИЋА КАРАЏИЋА

СЕЋАЊЕ НА ВУКА СТЕФАНОВИЋА КАРАЏИЋА

20. октобар 2014.

Поводом 150 година од смрти српског просветитеља, утемељивача српског књижевног језика и реформатора правописа, Вука Стефановића Караџића (1787-1864), Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организује предавање проф. др Бошка Сувајџића на тему „Језик и писменост“ у уторак, 21. октобра 2014. године у 13:30 у Великој сали скупштине града Чачка.

Бошко Сувајџић је ванредни професор на предмету Народна књижевност, на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду и председник Управног одбора Вукове задужбине.

Предавање је намењено наставницима и професорима (стручно усавршавање) и ученицима. Сећање на великана српске културе, Вука Стефановића Караџића, пратиће и видео презентација рукописне књиге из 14. века „Никољско јеванђеље“ чији се оригинал данас налази у библиотеци „Сер Честер Бити“ у Даблину, а чију дигиталну копију је Градска библиотека добила 2005. године. Вук Стефановић Караџић оставио је први запис о овом вредном рукопису који је пронашао у манастиру Никоље у Овчар Бањи, а објавио у „Даници“ 1826. године.

Предавање ће бити одржано у уторак, 21. октобра 2014. године у 13:30 у Великој сали скупштине града Чачка, након чега ће просветним радницима бити подељене потврде.

Учествују: проф. др Бошко Сувајџић, Милица Баковић, Даница Оташевић и Љубиша Ћирковић.

Улаз је слободан.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24442

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top