Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Фондација Браћа Карић на Сајму књига: Представљена књига Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку

Фондација Браћа Карић на Сајму књига: Представљена књига Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку

На Међународном сајму књига у Београду, на штанду Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, у уторак 22. октобра одржана је свечана промоција књиге „Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“, аутора проф. др Драгослава Ћетковића. Овај издавачки подухват Фондације Браћа Карић и ИК Обележја плус, који представља историјски документ од непроцењиве вредности, окупио је на једном месту личности које су својим радом и делом обележиле историју нашег народа на Косову и Метохији.

Професор др Живко Кулић, један од говорника на промоцији, нагласио је историјски и културни значај овог дела и указао на то да је књига „Срби на Косову и Метохији“ много више од просте збирке биографија – она је сведочанство о храбрости и истрајности српског народа, који је вековима био чувар православне вере и културе на овим просторима. Професор Кулић је додао да је ова књига неизоставно штиво за све који желе да разумеју дубоке корене нашег народа на Косову и Метохији.

На овом посебном догађају, изузетно емоционално обраћање имала је Миланка Карић, почасна председница Фондације Браћа Карић, која је истакла дубоку везу своје породице са Косовом и Метохијом и важност очувања српског културног и духовног наслеђа у овом светом делу наше земље. Са искреним поносом, Миланка Карић је нагласила како је породица Карић кроз Фондацију дуги низ деценија посвећена подршци и промоцији српског наслеђа, нагласивши значај књиге „Срби на Косову и Метохији“ као трајног сведочанства о људима који су дали немерљив допринос историји и култури овог подручја.

Уредник књиге, Никола Радановић, посебно је нагласио значај фотографија и докумената који употпуњују садржај, истакавши да је овај лексикон један од најкомплетнијих и најдрагоценијих извора за све који истражују историју Срба на Косову и Метохији. Програм промоције је веома надахнуто водила талентована Јасмина Стоиљковић, првакиња Народног позоришта у Приштини.

Аутор књиге, проф. др Драгослав Ћетковић, објаснио је да је овај изузетан лексикон настао као резултат његове вишегодишње преданости и жеље да сачува сећање на људе који су својим животима и делима обележили Косово и Метохију у најтежим тренуцима историје. „Ова књига није само документ прошлости, већ и водич за будућност. Наша света земља Косова и Метохије живи кроз дела ових људи, и то је завет који морамо преносити новим генерацијама,“ рекао је Ћетковић.

Промоција књиге „Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“ била је снажна порука о важности очувања нашег наслеђа и сећања на људе који су својим радом обележили историју наше јужне покрајине. Ова књига остаје трајни сведок једног времена, које не смемо заборавити, и позив свима на борбу за истину и правду на Косову и Метохији.

Књигу можете купити на штанду издавача – ИК Обележја плус, као и на штанду Фондације Браћа Карић у Хали 2, ниво А, сваког дана до краја Сајма књига у Београду. Такође, на штанду Фондације Браћа Карић сваки дан очекују вас бројне занимљиве промоције. У среду, 23. октобра од 14:00 очекује вас промоција књиге ,,Мало другачији свет“, коју је написала невероватно талентована седмогодишња девојчица Ива Берисавац! Затим, у четвртак 24. октобра у 11:00 промоција Факултета за стране језике Алфа БК Универзитета. У петак 25. октобра од 13:00 промоцију ће имати проф. др Александар Прњат, реномирани светски стручњак из области психологије, а након њега у 14:00 очекује вас промоција бојанке за одрасле ,,Мандале“ и ,,Цвеће, дрвеће и птице“ ауторки Данице Б. Карић Стојилковић и Маје Милићевић.  У 17:00 на програму је промоција књиге ,,Срби који су задивили свет“ аутора Драгана Милошевића. Богат програм завршава се у суботу 26. октобра у 16:00, за када је заказана промоције едиције ,,Породично благо“ ауторки Дане Карић и Оље Петровић. За више информација посетите друштвене мреже и сајт Фондације Браћа Карић.

Текст и фотографије – аутор Урош Марковић

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24444

ТВ Галаксија 32

Scroll to top